Acasa / Casa si Gradina / Solutie Pentru Dezinfectarea Instrumentelor

Solutie Pentru Dezinfectarea Instrumentelor

Tipuri de solutie pentru dezinfectarea instrumentelor de gradina

Stiati ca exista mai multe tipuri de solutie pentru dezinfectarea instrumentelor? Aceste solutii pot fi utile pentru a dezinfecta tot felul de instrumente, nu doar medicale. Chiar si instrumentele horticole pot fi dezinfectate cu o astfel de solutie. Despre aceasta procedura vom discuta mai amanuntit in randurile care urmeaza.

Solutie pentru dezinfectarea instrumentelor: Informatii utile

Dezinfectarea si sterilizarea instrumentelor dvs. horticole este o modalitate buna de a preveni raspandirea agentilor patogeni care cauzeaza boli in peisajul dvs. Exista o serie de produse care pot fi folosite pentru dezinfectarea uneltelor si a suprafetelor de gradinarit si fiecare are avantaje si dezavantaje.

Curatarea si dezinfectarea sunt doi pasi distincti. Curatarea implica indepartarea fizica a pamantului si a resturilor, si este primul pas inainte de a va dezinfecta uneltele. Solul si alte reziduuri organice reduc eficacitatea dezinfectantilor. Inainte de a dezinfecta, indepartati intotdeauna murdaria, resturile sau seva, stergand uneltele cu o carpa umeda sau un prosop de hartie.

Tipuri de solutii dezinfectante

Cand doriti sa achizitionati o solutie pentru dezinfectarea instrumentelor, trebuie sa stiti ca aveti mai multe optiuni la dispozitie. Informatii interesante in legatura cu solutiile dezinfectante, sau mai bine spus cu tipul acestora, puteti afla in randurile care urmeaza.

1. Dezinfectanti de uz casnic

Avantajele utilizarii dezinfectantelor de uz casnic, sunt ca aceste solutii sunt foarte usor de gasit, si majoritatea nu sunt corozive.

Solutie Pentru Dezinfectarea InstrumentelorDezavantajul este ca s-au facut putine cercetari cu privire la eficacitatea lor impotriva agentilor patogeni ai plantelor. In plus, dezinfectantii de uz casnic sunt relativ scumpi in comparatie cu alti dezinfectanti care pot fi utilizati la uneltele horticole.

Modul in care utilizati dezinfectantii de uz casnic va varia in functie de produsul pe care il utilizati. In general, veti dori sa aplicati un spray sau o scufundare cu putere completa.
Asigurati-va intotdeauna ca cititi mai intai prospectul si eticheta produsului. Dezinfectantii de uz casnic comerciali sunt disponibili pe scara larga intr-o varietate de magazine.

2. Inalbitor cu clor

Inalbitorul cu clor este ieftin, eficient si usor de gasit. Cu toate acestea, este coroziv, poate produce vapori daunatori si nu este la fel de eficient impotriva virusilor ca alte produse.

Pentru a utiliza inalbitor cu clor pentru a dezinfecta uneltele horticole, amestecati o solutie de inalbitor de 10% (o parte de inalbitor cu noua parti apa) si faceti o inmuiere timp de 30 de minute.

Solutia are o durata de viata scurta – eficacitatea este redusa la jumatate dupa doua ore. Clatiti uneltele cu apa curata dupa inmuiere pentru a preveni coroziunea.

3. Etanol sau alcool izopropilic

Avantajele alcoolului (etanol sau izopropil) pentru a va igieniza uneltele de gradinarit sunt ca poate fi folosit ca servetel (nu este necesara inmuierea).

Nu trebuie sa clatiti produsul si este imediat eficient. Dezavantajul alcoolului? O solutie pentru dezinfectarea instrumentelor este foarte inflamabila. Pentru a va dezinfecta uneltele cu alcool, puteti fie sa le stergeti, fie sa le scufundati intr-o solutie care contine 70-100% alcool. Etanolul si alcoolul izopropilic sunt disponibile pe scara larga la o varietate de magazine.

4. Fosfati trisodici (TSP)

Fosfatii trisodici (TSP) sunt ieftini; dezavantajul este ca sunt foarte corozivi. Pentru a igieniza cu TSP, amestecati o solutie de 10% (o parte TSP cu noua parti apa) si lasati uneltele sa stea in solutie timp de cel putin trei minute.

Cand utilizati TSP, aveti grija sa evitati contactul cu pielea. Granulele pot provoca arsuri chimice urate daca se lipesc de piele si se umezesc. Multe produse comerciale TSP sunt disponibile la magazinele de specialitate.

Este posibil sa gasiti TSP-uri in zonele cu produse de vopsit, deoarece este folosit in mod obisnuit pentru curatarea suprafetelor inainte de vopsire. Acordati atentie etichetei; exista versiuni sintetice de TSP care sunt inutile pentru dezinfectarea sculelor.

5. Produse din ulei de pin

Produsele din ulei de pin nu sunt la fel de corozive ca alte produse de dezinfectare de pe piata, dar nici nu sunt la fel de eficiente. Pentru a utiliza produse din ulei de pin, amestecati o solutie de 25% (o parte ulei de pin cu trei parti apa) si apoi inmuiati uneltele in solutie.

6. Produse industriale

Exista mai multe tipuri diferite de dezinfectanti utilizati in agricultura comerciala. De obicei, o solutie pentru dezinfectarea instrumentelor este disponibila numai prin intermediul furnizorilor de furnituri pentru horticultura.

Exista compusi cuaternari de amoniu , numiti in mod obisnuit „quats” sau „q-saruri”, folositi pentru a controla agentii patogeni fungici, bacterieni si virali ai plantelor.

Check Also

Ferestre Termopan Brasov

Ferestre Termopan Brasov

Avantajele si dezavantajele unei ferestre termopan Brasov Atunci cand isi propun inlocuirea ferestrelor vechi de …