Acasa / Servicii / Parametrii rezistorilor (rezistențelor)

Parametrii rezistorilor (rezistențelor)

Componentele denumite rezistori sunt utilizate în multe segmente ale industriei electrice. Prin urmare, specificația lor este variată și depinde de funcțiile pe care trebuie să le îndeplinească. Pentru a nu ne pierde în labirintul de termeni și valori, merită să enumerăm și să caracterizăm parametrii individuali ai rezistorilor.

Rezistența

Cel mai important parametru din punct de vedere al funcției rezistorilor de a reduce valoarea curentului care circulă prin circuitul electric este rezistența. Aceasta ne indică raportul dintre tensiunea electrică și intensitatea curentului într-un circuit electric de curent continuu. Se disting două tipuri de rezistență: nominală (specificată de producător) și reală (care reiese din probe). Unitatea de măsură a rezistenței este ohm-ul.

Toleranța

Toleranța rezistorilor (numită și clasă de precizie) reprezintă marja de abatere a valorii rezistenței reale de la valoarea specificată de producător, adică de la rezistența nominală. Rezistența reală se încadrează întotdeauna în clasa de toleranță specificată. Toleranța în sine este dată în procente.

Tensiunea nominală

Componentele numite rezistori au, de asemenea, propria tensiune nominală. Aceasta este cea mai mare tensiune admisă, pe care aceste elemente o pot accepta. În cazul în care valoarea este depășită, rezistorul se poate deteriora.

Puterea nominală

Este puterea maximă admisă pe care un rezistor o poate disipa sub formă de energie termică, care nu afectează funcționarea sa și ceilalți parametri. Dacă este depășită, funcționarea corespunzătoare a parametrilor poate fi perturbată sau rezistorul în sine se poate deteriora.

Coeficientul termic al rezistenței

Acesta este parametrul care determină măsura în care se va schimba rezistența reală a rezistorului în momentul în care temperatura sa se modifică.

Factorul de zgomot

Fiecare rezistor produce zgomot într-un anumit interval. Putem distinge două tipuri de zgomote: zgomot termic și zgomot de curent. Nu pot fi eliminate complet. Acestea depind, printre altele, de coeficientul termic al rezistenței, de temperatura pe care o ating elementele de circuit numite rezistori, precum și de tipul lor. Factorul de zgomot determină nivelul de zgomot.

Valorile tuturor parametrilor relevanți în raport cu funcțiile îndeplinite de rezistori trebuie specificate de producătorul lor. Dacă lipsește oricare dintre ele, trebuie cerută completarea specificației. Aceasta este singura modalitate de a evita probleme legate de posibile ineficiențe ale circuitului electric.

Check Also

Formatie Nunta

Formatie Nunta Live

Ce beneficii ofera o formatie nunta? Formatie Nunta – Cand vine vorba de nunta, multe …