Tot ce trebuie stiut despre microscopie speculara endoteliana
In viata de zi cu zi, nu multe persoane discuta despre microscopie speculara endoteliana. Exista insa persoane care si-ar dori sa discute despre acest subiect, pentru a afla cat mai multe informatii depsre aceasta.
Mai exact, este vorba despre acele persoane carora le-a fost recomandata o astfel de microscopie de catre medicul oftalmolog. Pentru ca dorim sa venim in ajutorul acestor persoane, vom discuta despre microscopie speculara si despre tot ce are legatura cu aceasta.
Totul despre o microscopie speculara in doar cateva randuri
Corneea este tesutul limpede din partea din fata a globului ocular. Este oarecum ca un cristal de ceas. Este un tesut foarte specializat. Si este optic clar pentru a permite luminii sa treaca prin suprafetele din interiorul ochiului catre retina.
Vasele de sange nu cresc in cornee. Aceasta inseamna ca hrana acestei structuri mici trebuie sa fie unica. Stratul de celule din interiorul globului ocular se numeste endoteliu.
Acest singur strat de celule hexagonale este in mare masura responsabil pentru pomparea hranei in si din restul corneei. Daca acest strat celular esueaza, corneea devine groasa si nu mai este clara.
Cercetarile au aratat ca ni se administreaza un numar limitat de celule endoteliale la nastere. Daca ne zgariam pielea sau suprafata corneei, celulele cresc inapoi pentru a acoperi acea zona prin duplicare. Asta nu nu se intampla cu endoteliul corneean. Daca sunt deteriorate din cauza bolii sau a traumei, nu cresc inapoi.
Microscopul specular este un instrument special care permite medicului si tehnicianului sa vada si sa inregistreze celulele endoteliale corneene. Unele instrumente ating partea frontala sau corneea.
Ale instrumente care se folosesc in acest sens sunt fara contact. Aceste instrumente profita de o imagine luminoasa speculara sau oglinda care este creata atunci cand unghiul luminii pentru fotografie este la unghiul corect.
Alegerea potrivita!
Deoarece corneea este limpede, doar o cantitate mica revine pentru a fotografia. Este similar cu privire la suprafata interioara a unui pahar de baut prin schimbarea unghiului de lumina.
Micrografia speculara de contact sau aplanare necesita anesteziarea corneei pacientului cu picaturi pentru ochi. Capul pacientului este apoi plasat intr-un cadru pentru o barbie care controleaza miscarea.
Camera este adusa spre ochi si elementul frontal plasat in contact cu corneea. Celulele endoteliale sunt focalizate si fie fotografiate pe film, fie inregistrate pe caseta video. Este o procedura relativ rapida daca pacientul este nemiscat. Miscarile ochilor si tremuraturile pot ingreuna procedura, deoarece marirea camerei trebuie sa fie relativ mare. Instrumentele fara contact nu ating ochii si deosebit de utile. Doua exemple de astfel de instrumente sunt biomicroscopul special sau lampa cu fanta.
Instrumentele de contact au o marire mai mare, dar pot fi imposibil de utilizat la pacientii dificili. Instrumentele fara contact au o marire mult mai mica, ceea ce poate impiedica vizualizarea detaliilor bune ale celulei. Ele pot fi mult mai usor de utilizat la pacientii dificili si in special la copii.
Imaginile care rezulta din procedura permit un „numar de celule”. Celulele noastre endoteliale corneene scad pe masura ce imbatranim. Un numar normal de celule pentru populatia in general ar fi exprimat ca 2500 pe milimetru patrat. Intervalul pentru normal este mult mai mare, 2000-3200.
Oftalmologii ar putea dori sa afle un numar de celule pentru a evalua un pacient inainte de operatia de cataracta. Anumite modificari mostenite provoaca o pierdere prematura a celulelor endoteliale corneene. Un numar de celule poate fi comandat pentru o modificare suspecta a aspectului sau grosimii corneei.
Numararile de celule au fost folosite pentru a evalua o mare varietate de proceduri, in primul rand cele utilizate in chirurgia cataractei. Multe clinici de oftalmologie folosesc in mod obisnuit microscopul specular ca metoda de evaluare a corneei donatorului inainte de transplantul de cornee.
Concluzie
Asadar, in doar cateva randuri ati putut descoperi informatii atat de importante despre ce este o microscopie speculara.