Acasa / Auto / Merita trecerea la o masina electrica?

Merita trecerea la o masina electrica?

Masinile electrice au devenit foarte populare iar vanzarile au crescut exponential in ultimii 2 ani de zile. Am ramas surpins sa vad ca in Romania interesul pentru aceste masini este foarte mare iar stocurile se epuizeaza neasteptat de rapid. Pentru persoanele care nu stiu, Romania ofera cel mai mare voucher pentru achizitionarea unei masini electrice, mai exact 10.000 de euro.

Tehnologia masinilor electrice nu este una noua, chiar dimpotriva. De foarte multi ani se vorbeste si se implementeaza sub diferite forme, dar pana la aparitia primelor masini de la Tesla fenomenul nu era atat de popular. Sunt convins ca ati auzit de compania Tesla si de modelel lor: Model S, Model X, Model 3, Roadster care trebuie sa apara anul asta, Cybertruck-ul programat pentru anul viitor si model Y, programat de asemenea pentru anul viitor.

Bineinteles, Tesla nu este singura companie care produce masini electrice, dar in momentul de fata ocupa locul 1 in acest domeniu. Majoritatea producatorilor au inteles ca spre aceasta directie se indreapta viitorul si au inceput sa ofere modele electrice. Momentan, cele mai vandute si populare masini electrice sunt: Tesla Model 3, Nissan Leaf, Renault Zoe, Kia Ioniq etc.

Din punctul meu de vedere, masinile electrice merita sa fie cumparate si ofera o multime de avantaje. Sunt mai moderne, au mai multe tehnologii, polueaza mult mai putin, consuma mai putin, sunt mai usor de intretinut si sunteti scutiti de plata impozitelor/taxelor de mediu.

Dezavantajele unei masini electrice in momentul de fata sunt extrem de putine si cunt convins ca se vor rezolva mai repede decat ne-am asteptat. Pretul unei astfel de masini este in continuare unul destul de ridicat, dar deja s-au anuntat multe modele de buget. Cel mai bun exemplu este Dacia Spring, un model care se presupune ca apare anul viitor si o sa aiba un pret de aproximativ 15.000 de euro. Un alt dezavantaj este reprezentat de statiile de incarcare EV, mai putine la numar in comparatie cu benzinariile. Acest lucru deja incepe sa se rezolve, existand momentan zeci de mii de astfel de statii, numar care creste de pe o zi pe alta.

SIncer sa fiu, daca planuiti sa cumparati o masina noua in viitorul apropiat, nu prea mai exista scuze sau motive pentru a evita masinile electrice. Bateriile si tehnologiile noi sunt capabile sa ofere autonomii de pana la 400-500 de Km reali pentru cele mai eficiente modele. De asemenea, exista o multime de statii rapide la care va puteti incarca masina complet in aproximativ o ora, timp in care va puteti odihi. Cu alte cuvinte, puteti face fara probleme un drum Bucuresti-Iasi fara sa aveti nevoie de o incarcare. Daca doriti sa plecati in strainatate, va asigur ca pe toata durata traseului exista o multime de statii de incarcare (cu plata sau nu) iar costurile de deplasare sunt mult mai scazute in comparatie cu o masina normala.

Concluzie

Consider ca merita fara doar si poate trecerea la masinile electrice. Avantajele sunt enorme iar dezavantajele sunt atat de putine si pe cale de rezolvare, incat efectiv nu mai exista motive sa cumparati o masina diesel sau pe benzina.

Check Also

Geometrie Roti

Geometrie Roti

Geometrie Roti Un serviciu ideal de Geometrie Roti este alegerea cea mai buna. Veti vedea …